tag:blogger.com,1999:blog-4772957621448357592024-02-08T03:17:43.993-08:00MatbrödIng-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-82313374929171716812008-06-09T07:47:00.000-07:002008-06-09T07:58:18.117-07:00Pitabröd - tre varianter<span style="font-weight:bold;">Cirka 20 stycken</span><br /><br /><span style="font-style:italic;">25 gr jäst<br />6dl vatten<br />2 dl olivolja<br />2 tsk salt<br />ca 1kg vetemjöl 18-17 dl</span><br /><br />Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt oljan salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa 1-1/2 timme. Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en plåt. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 20 bitar. Rulla till runda bullar som får vila till10 min. innan du kavlar ut dom till knappt 1 centimeter tjocka kakor .De ska inte naggas. Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter på osmorda heta plåtar tills det börjar få färg. Låt svalna under bakduk.<br /><br /><span style="font-weight:bold;">Cirka 16 stycken</span><br /><br /><span style="font-style:italic;">5 dl vatten<br />ca 850 gr vetemjöl special<br />25 gr jäst<br />2 msk olivolja<br />10-15 gr salt<br />2 msk honung</span><br /><br />Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunke. Arbeta degen ca 16 minuter utan salt tills dess den blir smidig och glansig. Tillsätt saltet och knåda i två minuter till.<br />Låt degen jäsa under plast i minst två timmar, om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.<br />Dela degen i 16 lika stora bitar, ca 60 gr st, och kavla ut varje bit till en rund kaka på cirka 12 centimeter i diameter och 3 mm tjock. Mjöla plåtarna och lägg 4 bröd på varje plåt.<br />Låt jäsa till dubbel tjocklek grädda sedan 4-5 min i 250 graders ugn. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.<br /><br /><span style="font-weight:bold;">12 stycken</span><br /><br /><span style="font-style:italic;">30 g jäst<br />5 dl kallt vatten<br />900 g vetemjöl<br />½ dl olivolja<br />10 g havssalt<br /></span><br /><br /><br />Lös jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda sedan i 5 minuter.<br />Tillsätt olivoljan och saltet och knåda i 5 minuter till.<br />Låt jäsa i övertäckt 1 timme. Tryck ihop degen efter halva jäsningen.<br /><br />Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 delar. Rulla till runda bullar, som jäses i 10 minuter. Kavla ut tefatsstora bullaroch lägg dem på plåtar.<br />Låt jäsa i 1 timme.<br />Sätt ugnen på högsta värme.<br />Spruta in vatten med en blomsputa. Grädda bröden mitt i ugnen ungefär 5 minuter.<br />Låt svalna på bakgaller.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-18250040335708220922008-05-28T22:19:00.000-07:002008-06-09T07:40:22.312-07:00Pelles mörka bröd<strong>2 stycken</strong><br /><br />Ett mycket gott smakrikt och saftigt bröd från restaurang "Hos Pelle" i Göteborg.<br /><br /><strong>Dag 1:</strong><br /><br /><em>1 dl russin<br />1 dl solrosfrön<br />1 dl linfrön<br />1 dl grovt rågmjöl<br />1 dl rågkross<br />2 dl rårörd lingonsylt <br />3 tsk salt <br />2 tsk brödkryddor <br />5 dl vatten </em><br /><br />Blanda ingredienserna och låt stå övertäckt med en handduk över natten.<br /><br /><strong>Dag 2:</strong><br /><br /><em>16 dl vetemjöl special<br />2 st torrjäst à 50 gram<br />5 dl varmt vatten</em><br /><br />Koka upp vattnet för dag 2 och blanda det med degen från dag 1. Blanda i mjöl & jäst.<br /><br />Lägg smeten i avlånga 2-liters formar (smorda och ströade). Jäs övertäckta i 30 minuter.<br /><br />Grädda i 200 grader på nedersta falsen i ugnen cirka 50-60 minuter.<br /><br />Låt svalna utan handduk för frasig skorpa.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-44359648785496260852008-05-28T14:34:00.000-07:002008-05-28T14:35:59.312-07:00Lökbagels<strong>12 bröd - 225 grader cirka 15-20 min </strong><br /><br /><em>25g jäst <br />3 dl mjölk <br />2msk olja + 2tsk till stekning <br />1tsk salt <br />3 dl mjöl <br />1 stor gul lök <br />Ägg till pensling </em><br /><br />Arbeta degen som vanligt och låt den jäsa 30 min. Fräs lökstrimlor i olja så dom bli mjuka. Koka upp vatten med salt. Dela degen i 12st delar. <br />Gör degringar och lägg dim i det kokande vattnet. Ta upp när dom flyter upp till ytan. Låt ringarna rinna av lite på bakplåtspapper. Klä en plåt med bakplåtspapper och läg lök där ringarna ska placeras. Lägg på ringarna och pensla med ägg. Lägg sedan även lökstrimlor på. Grädda sedan i ugn.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-7832763443840440902008-05-28T14:31:00.000-07:002008-05-28T14:33:23.027-07:00Bake-off bullar<strong>12-14 st - 250 grader </strong><br /><br /><em>50 g jäst <br />3 dl fingerljummet vatten <br />2 msk olja <br />1 tsk salt <br />8 dl vetemjöl </em><br /><br />Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. <br /><br />Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Forma till 12 ovala bullar. <br />*Skåra bullarna med vass kniv. Låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 25 minuter under bakduk. <br /><br />Ställ bullarna i frysen direkt efter jäsningen med bakduken över. Frysta bullar kan packas i plastpåsar. <br /><br />Grädda frysta bröd i 250 grader 10-12 min. Låt bröden ligga på plåt ovanpå spisen medan du värmer ugnen. Vill du grädda bröden direkt efter andra jäsningen tar det 8-9min i 250 grader.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-15248878272435114782008-05-28T14:20:00.000-07:002008-05-28T14:24:52.096-07:00Bullar à la bake-off<strong>25 stycken</strong><br /><br /><em>50 g jäst <br />0,5 l vatten <br />3 dl grahamsmjöl <br />0,9 l vetemjöl special<br />1 msk muscovadosocker, eller nnan råsocker <br />1 tsk salt <br />50 g smör<br /><br />Sesamfrö till garnering</em><br /><br />Värm vattnet till 37°C. Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, mjöl och matfett. Arbeta degen i maskin 7-8 minuter eller för hand 12-15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 90 minuter. Buffa ner degen var 30:e minut, detta ger ett mer smakrikt bröd.<br /><br />Ta upp degen och forma till runda eller ovala bullar. Klipp ev dekorativa snitt med en sax. Lägg bullarna på plåtar. Ställ in i frysen. När bullarna frysts in, förpacka dem i plastpåsar och förvara i frysen.<br /><br /><strong>Vid gräddning:</strong> <br />Sätt ugnen på 250°C. Ta fram bullarna ur frysen. Lägg dem med gott avstånd på en bakpappersklädd plåt, de jäser ordentligt i ugnen. Man kan också lägga bullarna tillsammans i en rund krans, det ser väldigt dekorativt ut och var och en bryter sig en bulle.<br /><br />Pensla bullarna med vatten och strö på havregryn, sesamfrön, örtkryddor eller lite flingsalt. Sätt in en ungssäker skål med vatten på botten av ugnen.<br /><br />Sätt in bullarna i mitten av ugnen, sänk värmen till 225°C och grädda dem i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-44058004393483315562008-05-28T14:16:00.000-07:002008-05-28T14:19:28.588-07:00Basbröd med grahamsmjöl<strong>1 limpa, 12 portionsbröd eller 6 st minibaguetter</strong><br /> <br /><em>2,5 dl vatten <br />2,5 dl grahamsmjöl <br />25 g jäst <br />0,5 tsk salt <br />1,5 msk ljus sirap <br />4,5 dl vetemjöl </em><br /><br />Slå den varma (60 grader) vätskan över grahamsmjölet och låt stå medan du plockar fram de övriga ingredienserna. Eller ta samma mängd varmt vatten och slå över grahamsmjölet redan kvällen innan och täck över bunken med en duk. Fördelen med detta är att brödet inte smular.<br /><br />Rör ut jästen i lite ljummen vätska, tillsätt saltet, sirapen, grahamsblandningen och vetemjölet, utom 1 dl som sparas till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. <br /><br />Ta upp degen och arbeta med den på bakbordet. Tillsätt det sista mjölet om det behövs. Baka ut en limpa och lägg i smord form eller forma 12 st portionsbröd eller 6st minibaguetter per sats. Låt jäsa 30 minuter. <br /><br />Limpan gräddas i 175 grader varm ugn ca 30 minuter. Portionsbröden och baguetterna i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. Pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakdukIng-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-52275763677285091582008-05-28T14:09:00.000-07:002008-05-28T14:15:01.984-07:00AnnaKarins julbröd med julmust<strong>3 limpor - 175-200 grader</strong><br /><br /><strong>Dag 1:</strong> <br /><br /><em>0,5 l grovt rågmjöl<br />3 dl grahamsmjöl <br />0,5 msk anis <br />0,5 msk fänkål <br />0,5 msk malet pomeransskal <br />0,6 l Julmust</em> <br /><br /><strong>Dag 2:</strong> <br /><em>50 g jäst <br />0,5 l lätt filmjölk<br />1 msk salt <br />0,5 msk ättiksprit, 12 % <br />1,5 msk vatten <br />1 dl sirap <br />2 dl grovt rågmjöl<br />1,2 l vetemjöl special</em> <br /><br />Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över mjölblandningen. Rör om och låt stå till nästa dag.<br /><br />Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika, vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt degen jäsa 1 timme. <br /><br />Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är kladdfri. Den blir tung. <br />Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200˚ i ca 1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk. <br /><br />Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan infrysning så blir det inte smuligt.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-63367977039195877642008-05-28T14:01:00.000-07:002008-05-28T14:03:34.210-07:00Matsa - det osyrade brödet<em>0,6 l grahamsmjöl <br />2,25 dl vatten</em> <br /> <br />Blanda mjöl och vatten med en träsked (det går bra att byta ut hälften av grahamsmjölet mot kornmjöl). Sikta över degen med lite mjöl, mjöla in händerna och knåda degen lätt i 3 minuter. Dela degen i 6-8 bollar, rulla dem runda med mjöliga händer. (Matsa i kexstrorlek kan göras med mindre degbollar). Olja in en bakplåt. Platta till dem till kakor, 12-13 cm i diameter. Använd en kavel för att få dem släta. Stick med en gaffel i kakorna, så att de inte sväller upp. Grädda dem i 250°C i ugnen i 10 minuter. Tag ut dem och servera omgående om du vill ha dem mjuka. Annars ska de stå kvar i den avstängda ugnen och svalna långsamt. Då får de konsistensen av knäckebröd och kan förvaras i sluten burk under lång tid. Serveras till soppa och mjukost.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-34127548262960829032008-05-28T13:54:00.000-07:002008-05-28T13:57:35.311-07:00Oliv- och rosmarinbröd<strong>En krans - 250 grader</strong><br /><br /><em>1/2 pkt färsk jäst<br />2 tsk salt<br />3 dl fingervarmt vatten<br />2 dl grahamsmjöl<br />5 dl vetemjöl<br />ev flingsalt</em><br /><br /><strong>Fyllning:</strong><br /><em>20 hackade svarta kärnfria oliver<br />1 kvist plockad och hackad färsk rosmari</em>n <br /><br />Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen. Tillsätt saltet, grahamsmjölet och därefter vetemjölet. Arbeta ihop degen och låt jäsa under handduk i 30 – 40 minuter.<br /><br />Knåda degen på väl mjölat bord, den kan vara lite kladdig. Kavla ut degen till en stor fyrkant. Strö över oliv- och rosmarinhack.<br /><br />Rulla ihop degen som en rulltårta. Forma degen som en rundel och lägg över på plåt med bakpapper. Jäs i 30 – 40 minuter.<br /><br />Värm ugnen till 250 grader. Pensla med kallt vatten och strö lite flingsalt över brödet. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk värmen till 100 grader och fortsätt grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler utan handduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-33202447248938956362008-05-28T13:47:00.000-07:002008-05-28T13:51:59.439-07:00Lättbakat fullkornsbröd<strong>2 bröd - 200°C</strong><br /><br /><em>1 liter lättfil<br />50 g jäst<br />2 dl linfrö<br />3 dl rostade solrosfrön<br />1/2 msk salt<br />10 dl grahamsmjöl<br />4 dl vetemjöl<br />0.5 dl sirap </em><br /><br /><br />Ljumma filen fingervarm och rör ut jästen. Tillsätt sirap, linfrön, solrosfrön, salt och grahamsmjöl. Degen ska vara kladdig.<br /><br />Låt degen jäsa 30 min.<br /><br />Fördela degen i två smorda 1 1/2-liters formar och sätt in dem i kall ugn. Grädda 1 timme, täck sedan med folie och grädda 45 min till.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-26000812026168445872008-05-28T13:38:00.000-07:002008-05-28T13:45:23.653-07:00Snabbakat fiberbröd<strong>2 bröd - 175 grader</strong><br /><br /><em>10 dl vetemjöl<br />2 dl grahamsmjöl<br />3 tsk bikarbonat<br />1 tsk salt<br />1 dl solroskärnor <br />1 dl linfrön<br />1 dl russin<br />1,5 dl hackade nötkärnor<br />1,5 dl ljus sirap<br />10 dl filmjölk<br /><br />Matfett och grahamsmjöl till formarna</em><br /><br />Smörj och mjöla två avlånga bakformar som rymmer 1,5 l.<br />Blanda de torra ingredienserna i en degbunke. Tillsätt sedan sirap samt filmjölk och rör samman till en slät smet.<br /><br />Häll smeten i formarna och grädda dem cirka 60 minuter i den nedre delen av ugnen.<br /><br />Stjälp upp bröden och låt dem kallna inlindade i bakduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-43949894316643591452008-05-28T13:27:00.000-07:002008-05-28T13:28:22.339-07:00Värdshusets långpannebröd<em>25 g jäst <br />7 dl vatten<br />2 tsk vallmofrön<br />2 dl grahamsmjöl<br />Ca 12 dl vetemjöl<br />1 msk havssalt <br />1 msk olivolja</em><br /><br />Smula ner jästen i jummet vatten, 37°C. Tillsätt vallmofrön, grahamsmjöl, vetemjöl, salt och olivolja. Blanda allt väl och låt jäsa i 1 timme.<br /><br />Sätt ugnen på 225°C. Olja en långpanna och häll i degen. Strö på lite mer vallmofrön och låt jäsa i 1/2-1 timme.<br /><br />Sätt in brödet och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna. Vänd upp brödet på galler.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-84368623327538363372008-05-28T13:17:00.000-07:002008-05-28T13:46:01.321-07:00Havrekex med grahamsmjöl<strong>50 st - 200º</strong><br /> <br /><em>150 g smör <br />2½ dl mjölk <br />6 dl havregryn <br />2 dl grahamsmjöl <br />1 tsk bakpulver <br />½ tsk salt <br />1-2 msk socker </em><br /><br />Värm ugnen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills den nästan kokar. Mät upp havregrynen i en skål. Häll den heta blandningen över grynen, rör om och låt svalna.<br /><br />Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg. Kavla ut halva degen i taget på mjölat bakbord, först med slät kavel, sedan helst med kruskavel, annars måste degen naggas tätt med gaffel eller brödnagg. Tag ut runda kex med mått, 78 cm i diameter eller skär eller sporra ut fyrkanter, ca 6 x 6 cm. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.<br /><br />Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt kexen kallna på galler utan bakduk.<br /><br /><strong>Kryddade havrekex: </strong><br />Blanda ner 1 msk paprikapulver i det smälta fettet.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-43743782403620343762008-05-28T12:27:00.000-07:002008-05-28T14:28:17.526-07:00Tortillabröd<strong>Variant 1</strong><br />12 st <br /><br /><em>7 ½ dl vetemjöl <br />1 tsk salt <br />1 tsk bakpulver <br />1 msk olja <br />2 dl vatten </em><br /><br />Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och så mycket vatten att du får en fast deg. <br /><br />Dela upp degen i 12 jämnstora bitar och täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut. <br /><br />Kavla varje del på en lätt mjölad arbetsbänk till en rund kaka, 18-20 cm i diameter. <br /><br />(Lägg kakorna ovanpå varandra strö lite mjöl på varje kaka så att de inte fastnar i varandra. Täck kakorna med folie.) <br /><br />Grädda kakorna i en upphettad torr stekpanna ca ½ min på varje sida tills de ser fina ut. <br /><br />Lägg dem ovanpå varandra och täck dem med aluminiumfolie så att de håller sig mjuka och fuktiga.<br /><br /><strong>Variant 2:</strong><br /><br /><em>2 dl majsmjöl <br />1,5 dl grahamsmjöl <br />1,5 dl vetemjöl <br />0,5 tsk bakpulver <br />0,5 tsk havssalt <br />2 msk olja <br />1,5 dl vatten </em><br /><br />Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt matfett och blanda till en grynig massa. Häll på vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla jämna längder som skärs i tolv lika stora bitar. Rulla dem till bollar och låt dem vila under bakduk 20 minuter. Platta till och kavla ut bullarna på mölat bord till rundlar 15-16 cm i diameter. <br /><br />Värm en torr stekpanna. Grädda kakorna 2 minuter på varje sida. Bildas det blåsor, tryck till dem med stekspaden. Trava färdiga tortillas på varandra. Täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Förvaras i plastpåse.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-31949251808466079292008-05-28T12:21:00.000-07:002008-05-28T12:24:23.991-07:00Sesamsnurror<em>½ pkt jäst (25 g) <br />2 dl vatten <br />25 g rumsvarmt smör eller margarin <br />½ tsk socker <br />½ tsk salt <br />ca 6 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning </em><br /><br /><strong>Fyllning:</strong><br /><em>50 g smör eller margarin <br />2 tsk sesamfrön </em><br /><br /><strong>Pensling:</strong><br /><em>1 ägg <br />1 tsk sesamfrön</em> <br /><br />Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör tills den lösts upp. <br /><br />Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt. Blanda sedan i mjölet med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.<br /><br />Låt degen vila 10 minuter.<br />Kavla ut degen till en tunn platta ungefär lika stor som en plåt. <br />Bred på smöret och strö över sesamfröna. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.<br />Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.<br />Vispa ägget lätt och pensla bullarna med det och strö över lite sesamfrön.<br />Grädda ca 10 minuter, 225 grader i mitten av ugnen. <br /><br />Det går bra att byta ut sesamfrön mot vallmo eller kummin istället.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-35022436051292442462008-05-28T08:26:00.000-07:002008-05-28T08:28:02.326-07:00Tyskt Dinkelbröd1 stort bröd<br /><br />Dinkelbrödet härstammar från 1100-talets Tyskland och är rikt på B-vitamin, järn och protein.<br /><br /><strong>TILL SURDEG:</strong><br /><em>25 g jäst<br />1 1/2 dl vatten, 37º<br />1 1/2 dl dinkelmjöl</em><br /><br /><strong>NÄSTA DAG:</strong><br /><em>3 1/2 dl vatten, 37º<br />1 msk rapsolja<br />1/2 msk salt<br />3 1/2 dl dinkelmjöl<br />6 1/2 dl vetemjöl special</em><br /><br />Gör så här:<br />1. Blanda jäst, vatten och dinkelmjöl i en skål. Täck med plast, men lämna en liten glipa. Ställ skålen rumsvarmt i cirka 8 timmar eller över natten. När det börjar bubbla är surdegen klar.<br />2. Blanda övriga ingredienser med surdegen, spara lite vetemjöl. Knåda en smidig deg, 6–8 minuter för hand. Använd inte mer mjöl än nödvändigt, degen ska inte kladda, men inte heller vara för fast. Låt jäsa övertäckt i en timme.<br />3. Knåda degen lätt. Forma ett stort eller två mindre bröd. Lägg dem på en plåt eller i en form. Jäs ytterligare i 45–60 minuter.<br />4. Värm under tiden ugnen till 220º. Sätt<br />in brödet långt ner i<br />ugnen, sänk värmen<br />till 200º och grädda i 30–40 minuter, beroende på hur stora bröden är.<br />5. Lossa brödet från plåt eller formar och låt svalna på galler<br />under bakduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-65223956813954823862008-05-28T08:25:00.000-07:002008-05-28T08:26:05.555-07:00Åländskt svartbröd1-2 bröd<br /><br />Nästan varje bageri på Åland har sin version av det hållbara svartbrödet, som bara blir godare efter ett par dagar.<br /><br /><em>50 g jäst<br />4 dl filmjölk, 37°<br />1 dl vatten<br />2 tsk salt<br />2 msk malt<br />1 dl mörk sirap<br />1/2 dl farinsocker eller råsocker<br />1 dl grahamsmjöl<br />4 dl grovt rågmjöl<br />Ca 6 dl vetemjöl</em><br /><br /><strong>TILL PENSLING:</strong><br /><em>1 msk honung<br />1 msk mörk sirap<br />1 msk starkt kaffe<br />1 tsk mjukt smör</em><br /><br /><strong>Gör så här:</strong><br />1. Lös upp jästen i filmjölken. Tillsätt vatten, salt, malt, sirap, socker, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Rör till en slät smet.<br />2. Tillsätt vetemjölet tills du får en tung, ganska kladdig deg. Arbeta den i bunken med en trägaffel.<br />3. Smörj antingen en avlång brödform, cirka 1 1/2 liter, eller två runda forma, cirka 22 cm i diameter. Fördela degen i formen/formarna. Täck noga och ställ bröden att jäsa i cirka en timme.<br />4. Värm ugnen till 180º och grädda på nedersta falsen i 40 minuter.<br />5. Blanda honung, sirap, kaffe och smör. Lossa bröden ur formarna och pensla med blandningen.<br />6. Sänk värmen till 175º och grädda i ytterligare 5 minuter eller tills ytan är mörkt brun. Låt svalna på galler under brödduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-16826849731950929552008-05-28T08:22:00.000-07:002008-05-28T08:24:42.416-07:00Pumpernickel två varianter<strong>Variant 1</strong><br /><br />Tillagningstid: 17 timmar<br /><br /><em>750 g fint rågkross<br />750 g medelfint rågkross<br />500 g surdeg<br />750 ml ljummet vatten<br />2 MS salt<br />160 g sirap (OBS! Ej den svenska sockersirapen, utan inkokta sockerbetor, äpplen, mm.)</em><br /><br /><strong>Gör så här:</strong><br />1) blanda mjölsorterna, gör en grop i mitten och arbeta in surdegen utgående från mitten<br />2) blanda i de andra ingredienserna: salt, vatten, sirap tills degen löser sig från kärlet<br />3) ta upp degen ur kärlet, pudra kärlet med mjöl, lägg degen tillbaka, pudra även den med mjöl. Låt jas i 3-4 timmar<br />4) när degen har fått 1,5 gånger sitt ursprungsvolym ska den knådas kraftigt på bakbordet och formas till en rulle (ca 32 cm lång)<br />5) fetta en form på ca. 32x11 cm, pudra på med mjöl och lägg degen i formen, täck över och låt jäsa i ytterligare 12-20 minuter<br />6) Grädda i 10 till 12 timmar i 150 graders värme.<br /><br />Låt brödet stå (kallna) i ugnen efter baktiden! Smaken tjänar på det.<br /><br /><strong>Variant 2</strong><br /><br />2 pumpernickelbröd<br /><br /><em>12 dl vatten 50 grader<br />1 ts salt<br />1/2 ts anis, koriander, fänkål och kummin<br />600 g grovt rågmjöl<br />450 g grovt vetemjöl<br />225 g kornmjöl<br />15 g honung (ej värmebehandlat)</em><br /><br />Blanda allt utom honung. Tillsätt honungen och blanda tills du har en deg. Dela i två och lägg i smorda formar. Tryck godt ut i kanterna. Täck formarna och låt stå varmt i 16-20 timmar.<br />Värm ugnen till 110 grader och sätt in en långpanna med kokande vatten, och galler över. Täck formarna med alu.folie och ställ dem på gallret. Grädda i 5-6 timmar. Brödet ska kännas fast. Öka temp. till 180 gr, ta bort folien och grädda ytterligare i 30-60 min.<br />Låt dem stå lite i formarna så släpper dom lättare. Svalna på galler. Förvara i plast eller folie (eller lerkruka). Mognas i 1-2 dagar innan dom äts.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-27175285915999613232008-05-28T08:13:00.000-07:002008-05-28T08:14:34.337-07:00Kumminknäckebröd8 bröd<br /><br /><em>2 1/2 dl mjölk<br />1 tsk sirap<br />1 tsk honung<br />1 tsk salt<br />2 msk hel kummin<br />4 1/2 dl grahamsmjöl<br />4 dl vetemjöl<br />Flingsalt</em><br /><br />Rör samman alla ingredienser (spara ca 3/4 dl av vetemjölet till utbakningen) i en matberedare eller arbeta snabbt ihop degen för hand.<br />Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i åtta bitar.<br />Mjöla bakbordet med vetemjölet och kavla ut bitarna så tunt som möjligt, till avlånga eller runda bröd. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.<br />Nagga bröden med en gaffel. Strö över lite flingsalt.<br />Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de får lite färg och blivit spröda.<br />Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar eller låt var och en bryta sina egna bitar.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-19778821316958539822008-05-28T08:09:00.001-07:002008-05-28T08:10:38.985-07:00Ostgrissini<em>2 ½ dl vatten<br />25 g jäst<br />½ msk salt<br />1 tsk basilika<br />1 tsk oregano<br />150 g riven ost<br />7 dl vetemjöl/jästbrödsmjöl<br />150 g smör</em><br /><br />Värm vattnet till 37 grader och smula ner jästen, tillsätt<br />kryddorna och osten.<br />Tillsätt sedan mjölet och mot slutet även det mjuka margarinet.<br />Låt degen jäsa till det dubbla och arbeta den sedan på<br />mjölat bakbord.<br />Dela degen i 4 delar och dessa ytterligare i 10 delar. Baka<br />ut dem till ca 30 cm långa stänger och placera dem på en<br />bakplåt med papper på.<br />Låt jäsa en stund och grädda dem i 200 grader i ca 15<br />minuter eller tills de är gyllenbruna. Serveras stående ur<br />kruka.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-4815981396140367252008-05-28T08:07:00.001-07:002008-05-28T08:07:37.246-07:00Lantbröd i lergrytaAnvänd en 1,5 liters lergryta <br /><br /><em>5 dl vatten<br />½ dl olja<br />25 g jäst<br />2 tsk salt<br />ca 1 ½ liter vetemjöl </em><br /><br />Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs den i bunken 1 timme. <br /><br />Lägg under tiden grytan i vatten. <br /><br />Arbeta ihop degen med resten av mjölet och ta upp den på bakbordet. Forma degen till ett avlångt bröd. Ta upp grytan ur vattnet och olja in både gryta och lock. Lägg i brödet. Nagga det med en gaffel. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-24061914652296984792008-05-28T08:05:00.000-07:002008-05-28T08:07:54.433-07:00Grahamsbröd i lergrytaAnvänd en 1,5 liters lergryta<br /><br /><em>2 dl grahamsmjöl<br />2 dl vatten<br />25 g jäst<br />4 dl ljumt vatten<br />½ msk salt<br />1 msk honung<br />ca 1,1 liter vetemjöl eller bakvetemjöl special </em><br /><br />Häll grahamsmjölet i en bunke och slå över 2 dl kokande vatten. Rör om och låt stå övertäckt ett par timmar. Rör ut jästen i ljumt vatten i degbunken. Tillsätt salt och honung. Blanda och tillsätt större delen av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter. <br /><br />Lägg under tiden grytan i vatten. Arbeta ihop degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och kavla eller tryck ut den med handen till en rektangulär platta. Rulla ihop den. Olja grytan och locket lätt. Forma limpan och lägg den i grytan. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 ½ timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-65254800567168557082008-05-28T08:03:00.000-07:002008-05-28T08:08:27.074-07:00Goda enkla limpor<em>1 liter ljummet vatten<br />2 pkt jäst<br />1/2 paket brunt farinsocker<br />3 ägg<br />2 kg rågsikt<br />2-3 tsk salt</em><br /><br />Blanda alla ingredienser och låt jäsa cirka 30-40 min.<br />Knådda degen smidig och dela den i sex bitar och rulla till limpor.<br />Låt dem jäsa under bakduk på en plåt i cirka 30 min. Grädda sedan i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 min<br />Pensla dem sedan med vatten och låt svalna under en bakdukIng-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-35353057948135119222008-05-28T08:02:00.001-07:002008-05-28T08:10:56.355-07:00Jäsfri lingonlimpa<em>3 dl vetemjöl special<br />3 1/2 dl grovt rågmjöl<br />1 tsk salt<br />1 tsk bakpulver<br />2 tsk bikarbonat<br />1 msk malda brödkryddor<br />1 dl lingonsylt<br />1 dl mörk sirap<br />3 dl filmjölk</em><br /><br />Rör ihop allt och häll smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader, cirka 50-60 min.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-477295762144835759.post-1334742081200226242008-05-28T08:00:00.000-07:002008-05-28T08:11:17.409-07:00Systrarna Voltaires fillimpa (Jäsfri)<em>5 dl vetemjöl<br />2 dl grahamsmjöl<br />3 dl rågsikt<br />2,5 dl rågkross<br />1 dl vetekli<br />0,5 dl vetegroddar<br />1 tsk salt<br />4 tsk bikarbonat<br />1 liter lättfil<br />2 dl mörk sirap</em><br /><br />Blanda alla torra ingredienser noga.<br />Rör ned filmjölk och sirap och blanda väl.<br />Smöra och bröa 2 st 1,5 liters brödformar.<br />Grädda 100 minuter i 175 grader.Ing-Marie Olssonhttp://www.blogger.com/profile/06490727954313811889noreply@blogger.com0