måndag 9 juni 2008

Pitabröd - tre varianter

Cirka 20 stycken

25 gr jäst
6dl vatten
2 dl olivolja
2 tsk salt
ca 1kg vetemjöl 18-17 dl


Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt oljan salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa 1-1/2 timme. Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en plåt. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 20 bitar. Rulla till runda bullar som får vila till10 min. innan du kavlar ut dom till knappt 1 centimeter tjocka kakor .De ska inte naggas. Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter på osmorda heta plåtar tills det börjar få färg. Låt svalna under bakduk.

Cirka 16 stycken

5 dl vatten
ca 850 gr vetemjöl special
25 gr jäst
2 msk olivolja
10-15 gr salt
2 msk honung


Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunke. Arbeta degen ca 16 minuter utan salt tills dess den blir smidig och glansig. Tillsätt saltet och knåda i två minuter till.
Låt degen jäsa under plast i minst två timmar, om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.
Dela degen i 16 lika stora bitar, ca 60 gr st, och kavla ut varje bit till en rund kaka på cirka 12 centimeter i diameter och 3 mm tjock. Mjöla plåtarna och lägg 4 bröd på varje plåt.
Låt jäsa till dubbel tjocklek grädda sedan 4-5 min i 250 graders ugn. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

12 stycken

30 g jäst
5 dl kallt vatten
900 g vetemjöl
½ dl olivolja
10 g havssalt



Lös jästen i vattnet, tillsätt mjölet och knåda sedan i 5 minuter.
Tillsätt olivoljan och saltet och knåda i 5 minuter till.
Låt jäsa i övertäckt 1 timme. Tryck ihop degen efter halva jäsningen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 delar. Rulla till runda bullar, som jäses i 10 minuter. Kavla ut tefatsstora bullaroch lägg dem på plåtar.
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på högsta värme.
Spruta in vatten med en blomsputa. Grädda bröden mitt i ugnen ungefär 5 minuter.
Låt svalna på bakgaller.

Inga kommentarer: