onsdag 28 maj 2008

Pelles mörka bröd

2 stycken

Ett mycket gott smakrikt och saftigt bröd från restaurang "Hos Pelle" i Göteborg.

Dag 1:

1 dl russin
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
2 dl rårörd lingonsylt
3 tsk salt
2 tsk brödkryddor
5 dl vatten


Blanda ingredienserna och låt stå övertäckt med en handduk över natten.

Dag 2:

16 dl vetemjöl special
2 st torrjäst à 50 gram
5 dl varmt vatten


Koka upp vattnet för dag 2 och blanda det med degen från dag 1. Blanda i mjöl & jäst.

Lägg smeten i avlånga 2-liters formar (smorda och ströade). Jäs övertäckta i 30 minuter.

Grädda i 200 grader på nedersta falsen i ugnen cirka 50-60 minuter.

Låt svalna utan handduk för frasig skorpa.

Inga kommentarer: