onsdag 28 maj 2008

AnnaKarins julbröd med julmust

3 limpor - 175-200 grader

Dag 1:

0,5 l grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
0,5 msk malet pomeransskal
0,6 l Julmust


Dag 2:
50 g jäst
0,5 l lätt filmjölk
1 msk salt
0,5 msk ättiksprit, 12 %
1,5 msk vatten
1 dl sirap
2 dl grovt rågmjöl
1,2 l vetemjöl special


Blanda mjölsorterna med anis och fänkål. Värm julmusten till kokpunkten. Kontrollera att den verkligen kokar, kolsyran får den att bubbla även vid låg temperatur. Skålla mjölet genom att hälla julmust över mjölblandningen. Rör om och låt stå till nästa dag.

Smula jäst och rör ut den i lättfil. Tillsätt salt, ättika, vatten, sirap och den skållade mjölblandningen. Arbeta in mjöl men spara 5 dl av vetemjölet till senare. Arbeta degens tills den är smidig, gärna i en matberedare. Låt degen jäsa 1 timme.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen till den är kladdfri. Den blir tung.
Baka ut tre limpor och lägg på tvären på en smord långpanna. Jäs 1,5 timmar under en bakduk. Nagga brödet, pensla med lite vatten och grädda i 175-200˚ i ca 1 timme. Låt limporna kallna på galler inlindat i bakduk.

Brödet går att frysa. Låt det gärna mogna en dag innan infrysning så blir det inte smuligt.

Inga kommentarer: