onsdag 28 maj 2008

Matsa - det osyrade brödet

0,6 l grahamsmjöl
2,25 dl vatten


Blanda mjöl och vatten med en träsked (det går bra att byta ut hälften av grahamsmjölet mot kornmjöl). Sikta över degen med lite mjöl, mjöla in händerna och knåda degen lätt i 3 minuter. Dela degen i 6-8 bollar, rulla dem runda med mjöliga händer. (Matsa i kexstrorlek kan göras med mindre degbollar). Olja in en bakplåt. Platta till dem till kakor, 12-13 cm i diameter. Använd en kavel för att få dem släta. Stick med en gaffel i kakorna, så att de inte sväller upp. Grädda dem i 250°C i ugnen i 10 minuter. Tag ut dem och servera omgående om du vill ha dem mjuka. Annars ska de stå kvar i den avstängda ugnen och svalna långsamt. Då får de konsistensen av knäckebröd och kan förvaras i sluten burk under lång tid. Serveras till soppa och mjukost.

Inga kommentarer: