onsdag 28 maj 2008

Basbröd med grahamsmjöl

1 limpa, 12 portionsbröd eller 6 st minibaguetter

2,5 dl vatten
2,5 dl grahamsmjöl
25 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 msk ljus sirap
4,5 dl vetemjöl


Slå den varma (60 grader) vätskan över grahamsmjölet och låt stå medan du plockar fram de övriga ingredienserna. Eller ta samma mängd varmt vatten och slå över grahamsmjölet redan kvällen innan och täck över bunken med en duk. Fördelen med detta är att brödet inte smular.

Rör ut jästen i lite ljummen vätska, tillsätt saltet, sirapen, grahamsblandningen och vetemjölet, utom 1 dl som sparas till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen och arbeta med den på bakbordet. Tillsätt det sista mjölet om det behövs. Baka ut en limpa och lägg i smord form eller forma 12 st portionsbröd eller 6st minibaguetter per sats. Låt jäsa 30 minuter.

Limpan gräddas i 175 grader varm ugn ca 30 minuter. Portionsbröden och baguetterna i 225 grader varm ugn 10-15 minuter. Pensla med varmt vatten och låt kallna på galler under bakduk

1 kommentar:

Mikaela sa...

Har bookmarkat det här receptet :) Gjort det massor av gånger, är verkligen supergott, klar favorit! Är också gott med diverse kryddor eller oliver i.

Men... jag verkar ha något problem med jäsningen - både första och andra. Degen jäser ok i första omgången, men om jag gör en limpa av den blir den ganska liten och kompakt, och om jag gör bullar blir det inte 12 st, utan 6 normalstora.

Har du något tips på vad som kan vara fel? Jästen är färsk, vattnet har varit ljummet, och rummet varmt samt fritt från drag...

Tack! :)