onsdag 28 maj 2008

Bullar à la bake-off

25 stycken

50 g jäst
0,5 l vatten
3 dl grahamsmjöl
0,9 l vetemjöl special
1 msk muscovadosocker, eller nnan råsocker
1 tsk salt
50 g smör

Sesamfrö till garnering


Värm vattnet till 37°C. Smula jästen i en bunke, rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, mjöl och matfett. Arbeta degen i maskin 7-8 minuter eller för hand 12-15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 90 minuter. Buffa ner degen var 30:e minut, detta ger ett mer smakrikt bröd.

Ta upp degen och forma till runda eller ovala bullar. Klipp ev dekorativa snitt med en sax. Lägg bullarna på plåtar. Ställ in i frysen. När bullarna frysts in, förpacka dem i plastpåsar och förvara i frysen.

Vid gräddning:
Sätt ugnen på 250°C. Ta fram bullarna ur frysen. Lägg dem med gott avstånd på en bakpappersklädd plåt, de jäser ordentligt i ugnen. Man kan också lägga bullarna tillsammans i en rund krans, det ser väldigt dekorativt ut och var och en bryter sig en bulle.

Pensla bullarna med vatten och strö på havregryn, sesamfrön, örtkryddor eller lite flingsalt. Sätt in en ungssäker skål med vatten på botten av ugnen.

Sätt in bullarna i mitten av ugnen, sänk värmen till 225°C och grädda dem i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Inga kommentarer: