onsdag 28 maj 2008

Grahamsbröd i lergryta

Använd en 1,5 liters lergryta

2 dl grahamsmjöl
2 dl vatten
25 g jäst
4 dl ljumt vatten
½ msk salt
1 msk honung
ca 1,1 liter vetemjöl eller bakvetemjöl special


Häll grahamsmjölet i en bunke och slå över 2 dl kokande vatten. Rör om och låt stå övertäckt ett par timmar. Rör ut jästen i ljumt vatten i degbunken. Tillsätt salt och honung. Blanda och tillsätt större delen av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Lägg under tiden grytan i vatten. Arbeta ihop degen i bunken och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Knåda degen lätt och kavla eller tryck ut den med handen till en rektangulär platta. Rulla ihop den. Olja grytan och locket lätt. Forma limpan och lägg den i grytan. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 ½ timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.

Inga kommentarer: