onsdag 28 maj 2008

Lantbröd i lergryta

Använd en 1,5 liters lergryta

5 dl vatten
½ dl olja
25 g jäst
2 tsk salt
ca 1 ½ liter vetemjöl


Värm vattnet till 37 grader. Tillsätt oljan. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs den i bunken 1 timme.

Lägg under tiden grytan i vatten.

Arbeta ihop degen med resten av mjölet och ta upp den på bakbordet. Forma degen till ett avlångt bröd. Ta upp grytan ur vattnet och olja in både gryta och lock. Lägg i brödet. Nagga det med en gaffel. Lägg på locket. Ställ grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt denna på 200 grader. Låt brödet grädda ca 1 timme. Stjälp upp det och låt det svalna inlindat i bakduk.

Inga kommentarer: