onsdag 28 maj 2008

Havrekex med grahamsmjöl

50 st - 200º

150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1-2 msk socker


Värm ugnen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills den nästan kokar. Mät upp havregrynen i en skål. Häll den heta blandningen över grynen, rör om och låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg. Kavla ut halva degen i taget på mjölat bakbord, först med slät kavel, sedan helst med kruskavel, annars måste degen naggas tätt med gaffel eller brödnagg. Tag ut runda kex med mått, 7­8 cm i diameter eller skär eller sporra ut fyrkanter, ca 6 x 6 cm. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt kexen kallna på galler utan bakduk.

Kryddade havrekex:
Blanda ner 1 msk paprikapulver i det smälta fettet.

Inga kommentarer: