50 st - 200º
150 g smör
2½ dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1-2 msk socker
Värm ugnen. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm tills den nästan kokar. Mät upp havregrynen i en skål. Häll den heta blandningen över grynen, rör om och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg. Kavla ut halva degen i taget på mjölat bakbord, först med slät kavel, sedan helst med kruskavel, annars måste degen naggas tätt med gaffel eller brödnagg. Tag ut runda kex med mått, 78 cm i diameter eller skär eller sporra ut fyrkanter, ca 6 x 6 cm. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Låt kexen kallna på galler utan bakduk.
Kryddade havrekex:
Blanda ner 1 msk paprikapulver i det smälta fettet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar