onsdag 28 maj 2008

Tortillabröd

Variant 1
12 st

7 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten


Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och så mycket vatten att du får en fast deg.

Dela upp degen i 12 jämnstora bitar och täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut.

Kavla varje del på en lätt mjölad arbetsbänk till en rund kaka, 18-20 cm i diameter.

(Lägg kakorna ovanpå varandra strö lite mjöl på varje kaka så att de inte fastnar i varandra. Täck kakorna med folie.)

Grädda kakorna i en upphettad torr stekpanna ca ½ min på varje sida tills de ser fina ut.

Lägg dem ovanpå varandra och täck dem med aluminiumfolie så att de håller sig mjuka och fuktiga.

Variant 2:

2 dl majsmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk havssalt
2 msk olja
1,5 dl vatten


Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt matfett och blanda till en grynig massa. Häll på vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla jämna längder som skärs i tolv lika stora bitar. Rulla dem till bollar och låt dem vila under bakduk 20 minuter. Platta till och kavla ut bullarna på mölat bord till rundlar 15-16 cm i diameter.

Värm en torr stekpanna. Grädda kakorna 2 minuter på varje sida. Bildas det blåsor, tryck till dem med stekspaden. Trava färdiga tortillas på varandra. Täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Förvaras i plastpåse.

Inga kommentarer: