onsdag 28 maj 2008

Sesamsnurror

½ pkt jäst (25 g)
2 dl vatten
25 g rumsvarmt smör eller margarin
½ tsk socker
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl + ½ dl till utbakning


Fyllning:
50 g smör eller margarin
2 tsk sesamfrön


Pensling:
1 ägg
1 tsk sesamfrön


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör tills den lösts upp.

Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt. Blanda sedan i mjölet med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.

Låt degen vila 10 minuter.
Kavla ut degen till en tunn platta ungefär lika stor som en plåt.
Bred på smöret och strö över sesamfröna. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna med det och strö över lite sesamfrön.
Grädda ca 10 minuter, 225 grader i mitten av ugnen.

Det går bra att byta ut sesamfrön mot vallmo eller kummin istället.

Inga kommentarer: