onsdag 28 maj 2008

Tyskt Dinkelbröd

1 stort bröd

Dinkelbrödet härstammar från 1100-talets Tyskland och är rikt på B-vitamin, järn och protein.

TILL SURDEG:
25 g jäst
1 1/2 dl vatten, 37º
1 1/2 dl dinkelmjöl


NÄSTA DAG:
3 1/2 dl vatten, 37º
1 msk rapsolja
1/2 msk salt
3 1/2 dl dinkelmjöl
6 1/2 dl vetemjöl special


Gör så här:
1. Blanda jäst, vatten och dinkelmjöl i en skål. Täck med plast, men lämna en liten glipa. Ställ skålen rumsvarmt i cirka 8 timmar eller över natten. När det börjar bubbla är surdegen klar.
2. Blanda övriga ingredienser med surdegen, spara lite vetemjöl. Knåda en smidig deg, 6–8 minuter för hand. Använd inte mer mjöl än nödvändigt, degen ska inte kladda, men inte heller vara för fast. Låt jäsa övertäckt i en timme.
3. Knåda degen lätt. Forma ett stort eller två mindre bröd. Lägg dem på en plåt eller i en form. Jäs ytterligare i 45–60 minuter.
4. Värm under tiden ugnen till 220º. Sätt
in brödet långt ner i
ugnen, sänk värmen
till 200º och grädda i 30–40 minuter, beroende på hur stora bröden är.
5. Lossa brödet från plåt eller formar och låt svalna på galler
under bakduk.

Inga kommentarer: