onsdag 28 maj 2008

Åländskt svartbröd

1-2 bröd

Nästan varje bageri på Åland har sin version av det hållbara svartbrödet, som bara blir godare efter ett par dagar.

50 g jäst
4 dl filmjölk, 37°
1 dl vatten
2 tsk salt
2 msk malt
1 dl mörk sirap
1/2 dl farinsocker eller råsocker
1 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
Ca 6 dl vetemjöl


TILL PENSLING:
1 msk honung
1 msk mörk sirap
1 msk starkt kaffe
1 tsk mjukt smör


Gör så här:
1. Lös upp jästen i filmjölken. Tillsätt vatten, salt, malt, sirap, socker, grahamsmjöl och grovt rågmjöl. Rör till en slät smet.
2. Tillsätt vetemjölet tills du får en tung, ganska kladdig deg. Arbeta den i bunken med en trägaffel.
3. Smörj antingen en avlång brödform, cirka 1 1/2 liter, eller två runda forma, cirka 22 cm i diameter. Fördela degen i formen/formarna. Täck noga och ställ bröden att jäsa i cirka en timme.
4. Värm ugnen till 180º och grädda på nedersta falsen i 40 minuter.
5. Blanda honung, sirap, kaffe och smör. Lossa bröden ur formarna och pensla med blandningen.
6. Sänk värmen till 175º och grädda i ytterligare 5 minuter eller tills ytan är mörkt brun. Låt svalna på galler under brödduk.

Inga kommentarer: